WARM AFSCHEID

rouwstoet in de sneeuw inatuurbegraafplaats heidepol arnhem

Mijn allereerste uitvaartreportage

Het is al even geleden, maar zal me altijd bij blijven. De allereerste uitvaartreportage die ik maakte. En gelijk wist ik: dít is betekenisvolle fotografie. Het laatste afscheid van een allerliefste dierbare vastleggen. Op afstand en toch dichtbij, om de intimiteit van deze momenten voor altijd te kunnen herinneren. 

Herinneringsreportage

Ik had twee maanden ervoor ook een mooie herinneringsreportage mogen maken van deze lieve familie. De 64-jarige Mieke had te horen gekregen dat zij ongeneeslijk ziek was. Ik werd gebeld door haar dochter. ” We wilden al langer een keer foto’s laten maken, maar ik stelde het telkens uit. Nu is het wrange dat mijn moeder ongeneeslijk ziek is en nog een paar maanden te leven heeft. Heel graag willen we ons samenzijn nog een keer laten vastleggen, met de partner, kinderen en kleinkinderen. We willen dat graag door jou laten doen. Wil je dat voor ons doen?”. 

Geen moment twijfelde ik daaraan. Het voelde voor mij als een eer om dit voor het gezin te mogen doen. Dat ze mij dit vertrouwen wilde geven! Het werd een hele bijzondere, liefdevolle ochtend, met emotionele gesprekken, een wandeling, knuffels en een lach. Het was intens mooi om hierbij te mogen zijn met de camera. Ik was enorm onder de indruk van de dappere kracht van Mieke en haar gezin. Bewonderenswaardig hoe zij tegenover de dood stond en hoe zij hierover sprak met haar liefsten, om hen te bemoedigen voor als ze haar straks moesten loslaten. Ik legde deze gesprekken vast, kwam heel dichtbij, was een observator en tegelijkertijd ook onderdeel hierdoor. Het raakte me, de brok in mijn keel was er, maar ook de glimlach op mijn gezicht. En toen ik terugreed, kwamen de tranen van ontlading. En het enorme gevoel van dankbaarheid dat ik dit mocht doen!  

Het was fijn om contact te blijven houden via de dochter over Mieke. Om te horen hoe het met haar ging. Het ging een tijdje naar omstandigheden vrij stabiel. Mieke en haar partner trouwden nog in december. Rond de kerstperiode ging Mieke naar een hospice omdat ze graag wilde dat haar liefsten niet alleen maar moesten verzorgen. Ze voelde zich veilig in de omgeving van een hospice. Ze heeft daar samen met iedereen die haar lief is rustig afscheid kunnen nemen van het leven. In januari kwam het bericht dat ze was overleden. Ik weet het nog heel goed. Ze was de dag ervoor jarig geweest en 65 jaar geworden. Op zondagochtend was ze klaar om te gaan. En haar dappere liefsten hadden de kracht om haar te laten gaan. 

De cirkel rond

Ik kreeg vrij snel daarna de vraag of ik ook de uitvaart zou willen vastleggen. Het klinkt misschien raar, maar ik wilde niets liever, zo kon ik toch nog iets doen en was voor mij een soort van cirkel rond. Ik heb vaker de vraag gekregen en overwogen om een uitvaart te doen. De durf om te springen en dit te doen was er niet voldoende. En nu voelde ik alle vertrouwen om dit te doen. En daar ben ik nog steeds heel blij om! 

Afscheid laten vastleggen

Waarom maakt het mij zo blij? Ik heb ervaren hoe ik met het maken van een documentaire uitvaartreportage beelden heb kunnen geven die troost bieden voor de mensen die achterblijven. Bovenal, heb ik mogen vastleggen hoeveel liefde ze om zich heen hebben waaruit ze hopelijk kracht kunnen putten om moedig door te gaan. Daarom voelt het fijn om dit vaker voor lieve gezinnen en families te mogen en kunnen doen. Mocht jij op dit blog terecht zijn gekomen omdat je op zoek bent naar een uitvaartfotograaf, ik kom graag met je in contact om af te stemmen of ik iets voor je kan betekenen.

jongen tijdens uitvaart met trompet
meisje loopt met liturgie tijdens rouwdienst
kind bij rouwdienst blaast kaasje uit
kleindochter loopt in kerk voor uitvaart
rouwstoet buiten de kerk schaarsbergen
man wordt getroost bij rouwauto
rouwstoet in de sneeuw inatuurbegraafplaats heidepol arnhem
voeten in de sneeuw heidepol natuurbegraafplaats arnhem
rouwende partner houdt baar vast tijdens begrafenis
kleinkind staat alleen en kijkt naar rouw
mand laten zakken tijdens begrafenis
laatste groet tijdens begrafenis
laatste afscheid bij begrafenis natuurbegraafplaats heidepol
begraafplek natuurbegraafplaats heidepol bloemen
zandschepje bij begraafplek
familie neemt als laatste afscheid
natuurbegraafplaats heidepol
samenzijn met familie en vrienden tijdens begrafenis
soepmaaltijd tijdens bijeenkomst begrafenis
knuffel tijdens begrafenis
jongen kijkt naar oma op het scherm
meisje speelt tijdens gesprek tussen vader en bekende bij begrafenis
kind is alleen in sneeuw buiten bij natuurbegraafplaats heidepol